Zwykło się sądzić, że jeśli idealna kwa to bez jakiegokolwiek ale arabica, lecz ile jest prawdziwości w tym, że ten gatunek jest kosztowny i dominujący na świecie? Z jakiej przyczyny tak niezwykle skłaniamy się w kierunku kawy typu arabica?
kawa do ekspresu arabica
Czym jest arabica?
Kawa arabska innymi słowy Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, zwany również kawowym drzewem. Historycznie forma ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku oraz częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten odmiana w zależności od miejsca, w którym dojrzewa, ma zupełnie różne potrzeby i może to znamiennie wpływać na smak ostatecznego artykuły, innymi słowy kawy. Mimo że do rodziny kawowowców kwalifikuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się niemalże na dwóch gatunkach:
• Arabica
• Robusta
Niby na główny rzut oka ich ziarna i krzewy są nadzwyczaj podobne, to jednakże się różnią.
Kawa Peru HB Gr1
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wielkości, ich łodyga jest łatwa oraz równa, a gałązki długie oraz cienkie.
Arabica w uprawie i wzroście najpoprawniej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, jaka rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest na ogół poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie oraz Sumatrze. Roślina kwitnie nieomalże przez cały rok i ubóstwia ciepło, w następstwie tego z największym powodzeniem uprawia się ją na terenach górzystych między wysokością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co ważne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest ogromnie odporny na warunki pogodowe, uwielbia ciepło, lecz w odniesieniu do kalendarza wzrostu oraz produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu wystarczą absolutnie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Z jakiego powodu Arabica jest najważniejsza?
Gatunek nazywany Arabica jest de facto słabszy niż Robusta, ponieważ zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa delikatna i aromatyczna. Jednak co ważne dla jej handlowej wartości, ogromnie łatwo ją łączyć z aromatami, wobec tego nieraz wzbogacona posmakiem czekoladowym czy też korzennym. Zanim kupimy kawę rodzaju arabica warto przeczytać dogłębnie skład produktu, może się albowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest tylko bonusem.